Hva kan jeg risikere ved for høyt forbrukslån?

 

Et forbrukslån er den typen lån som er enklest tilgjengelig i dag, ettersom det er et såkalt usikret lån. Det betyr at man ikke trenger egenkapital eller sikkerhet for å søke om det – og følgelig holder det å ha fast inntekt for å få et slikt lån. Et forbrukslån kan absolutt være en god ting dersom man er lite flink til å spare, men bedre på å betale gjeld. Allikevel er risikoen for store økonomiske problemer stor dersom man tar opp et for høyt forbrukslån.

Når betalingsproblemene begynner

Før man tar opp et for høyt forbrukslån, bør man sette seg grundig inn i prisene og hvordan lånet fungerer, samt ha en god oversikt over egen økonomi. Da finner man kjapt ut hvor smertegrensen går, og man unngår å få et for stort forbrukslån. Men ting kan forandre seg, og betalingsevnen kan bli dårligere over tid.

Så snart man merker at man sliter med å betale på det for høye forbrukslånet, så bør man gjøre grep. Det kan enten være å søke om refinansiering av lånet hos en annen bank for å få lavere rente, eller forlenge nedbetalingstiden slik at man kommer seg på rett spor. Det verste man gjør er å unnlate å betale regningene!

Inkasso, betalingsanmerkninger og tvunget lønnstrekk

For hvis man innser at man har tatt opp et for høyt forbrukslån og «gir opp», så blir problemene fort verre. Det skal ikke mange uker til før ubetalte regninger på forbrukslån går til inkasso, og da har lånet plutselig blitt mye dyrere i form av renter, gebyrer og ekstra strafferente attpåtil.

Deretter får man også betalingsanmerkning, som gjør at man ikke vil kunne søke om boliglån, kredittkort eller handle på faktura. Slutter man helt å gjøre opp for seg, så vil dette kunne føre til at namsmannen griper inn og legger inn tvangstrekk på lønnen din.

I verste fall – personlig konkurs

Er det ikke mer å hente fra lønnen din, så vil et for høyt forbrukslån i verste fall kunne føre til at man går personlig konkurs. Da vil du rett og slett miste alt du har av verdier, og har havnet i en utrolig kjip situasjon. For enkelte løser det seg med offentlig gjeldsordning, men heller ikke dette er noen drømmesituasjon å være i. Løsningen er, som nevnt innledningsvis, meget enkel: før du tar opp et forbrukslån bør du forsikre deg om at lånet ikke er for høyt ved at du setter deg godt inn i egen økonomi på forhånd.