Forbrukslån eller kredittkortlån?

Mens det heter seg at menneskets beste venn er hunden, så er det kredittkortet som er den aller beste kameraten hos mange nordmenn. De fleste myndige nordmenn har ett eller flere slike kort, men slettes ikke alle har et forbrukslån – som er ganske tilsvarende et kredittkort. Men til hvilke situasjoner lønner det seg å velge det ene fremfor det andre, og når vil det egentlig være mest gunstig med et kredittkortlån foran et forbrukslån? Vi skal gi deg det noe nyanserte svaret i denne artikkelen.

Bruk forbrukslånet på akkurat hva du vil

Har man sett litt reklamer for norske forbrukslån, så vet man at det dreier seg om ganske så store summer. «Lån opp mot 500 000 kroner uten sikkerhet» heter det seg i TV-reklamene som ruller på skjermen hver eneste dag. Det er altså snakk om ganske store summer, men de fleste som tar opp et forbrukslån er naturligvis på et langt lavere nivå. Rentenivået derimot er ganske høyt sammenlignet med et sikret lån – i snitt ligger renten på norske forbrukslån på rundt 15 prosent. Og med summer på flere hundre tusen kroner, så utgjør dette en betydelig sum i renter.

Følgelig bør man tenke seg nøye om før man søker om et stort forbrukslån. Allikevel vil vi påstå at disse lånene er meget gunstige dersom man har små eller mellomstore prosjekter som bør realiseres snarest, uten at man har tid eller evner til å spare pengene.

Å handle ting på avbetaling over lengre tid kan være en gunstig løsning med et forbrukslån, for eksempel hvis man skal reise på en lengre ferie eller pusse opp hjemme, ettersom rentenivået vanligvis er rundt halvparten enn hva man får med et kredittkort. Kort oppsummert kan man derfor si at så lenge nedbetalingstiden er langt, så er forbrukslån det riktige valget.

Kjappe kjøp med kredittkort

Et kredittkort på sin side fungerer bedre til de kjappe kjøpene, ettersom man her har tilgang til pengene via et plastkort. I praksis er dette den eneste forskjellen, der man med et kredittkort faktisk ikke låner pengene før man bruker de, mens man med et forbrukslån har pengene fysisk på konto fra første stund når man har søkt om dem.

Dette gjør at et kredittkort har noe høyere renter, ofte mellom 25 til 30 prosent, men til gjengjeld har man en rentefri betalingsperiode her som gjør det meget gunstig for shopping og annen handel. Aller best er det hvis man betaler tilbake det man har brukt innen 45-50 dager, for da vil bruken av kredittkortet ikke ha kostet deg én krone i verken gebyrer eller renter.

En annen fordel med et kredittkort er at du alltid har tilgang til penger, uten noe ventetid. Et forbrukslån tar gjerne 2-3 dager før det utbetales til kontoen din, og man må søke om lånet hver gang man trenger penger. Med et kredittkort har du alltid tilgang innenfor den kredittrammen du har blitt tildelt, noe som kan være svært gunstig i mange situasjoner. Det skal også nevnes at mange kredittkort har gode rabattavtaler som gjør at du kan spare penger på alt fra reiser til shopping og drivstoffylling.

Så, hva bør du egentlig velge?

Et kredittkort er noe vi mener alle bør ha, ettersom det gir tilgang til massevis av rabatter og fordeler, samtidig som det er en god pengereserve å ha hvis bankkortet skulle bli tappet, slutte å fungere eller mistet. Spesielt når man ferierer utenlands er det anbefalt å bruke et kredittkort, ettersom det gir deg større sikkerhet og rettigheter ved svindeltilfeller. Det koster heller ikke noe å eie et kredittkort, så du kan fint eie det uten å bruke det, om enn bare for at det skal ligge hjemme i en skuff som en ekstra pengereserve.

Et forbrukslån derimot bør du velge dersom du skal kjøpe eller betale for noe som du ikke rekker å betale tilbake innen 1-2 måneder. Hvis nedbetalingstiden er over 6 måneder, så vil det som regel alltid være mest gunstig med et forbrukslån, ettersom rentenivået her er mye lavere enn på et kredittkort.

Samtidig får man som regel tilgang til større summer gjennom et forbrukslån enn et kredittkortlån, så hvis behovet for penger er stort, så er dette det eneste riktige valget for deg. Sjekk nettsiden Billigeforbrukslån.no for mer info om lån uten sikkerhet.