Folkia

Folkia eller FolkeFinans som selskapet egentlig heter, har spesialisert seg på de aller minste forbrukslånene, med kort løpetid. Selskapet har eksistert i snart ti år, og har idag virksomhet i alle de nordiske landene.

Mikrolån som det Folkia tilbyr, ble tidligere ofte omtalt som SMS-lån, da det var mulig å søke om, og få innvilget et lån på minuttet, ved å bare sende en tekstmelding til banken. Slik praksis er ikke lengre tillatt, men det er fortsatt flere aktører på markedet, som tilbyr lån på helt ned mot tusen kroner.

Fellesnevneren for disse er at nedbetalingstiden på lånene er kort, gjerne ikke mer enn noen få måneder, og at den effektive renten er skyhøy. Det er ikke unormalt å finne mikrolån med en effektiv rente på over 1000%. Dette høres mye verre ut enn det kanskje er i praksis. Siden lånebeløpet er lite og løpetiden svært kort, vil det normalt bare være snakk om noen få hundrelapper i gebyrer på lånet.

Hvilke lån tilbyr Folkia?

Folkia har bare en type forbrukslån, som kan innvilges med et beløp fra 1.000kr. Og opp til 20.000kr. Løpetiden på lånet vil variere ut fra lånets størrelse, fra bare en måned på det aller minste lånet, og opp til 12 måneder på et lån på 20.000kr.

Søknad på lånet sendes via bankens nettsider, og du vil i de fleste tilfeller få svar på søknaden umiddelbart. Siden det er snakk om relativt beskjedne summer som kan lånes, kan det antas at behandlingen av lånesøknaden i de fleste tilfeller skjer helt automatisk basert på en kredittvurdering som gjøres av deg.

Så lenge du ikke har noen registrerte betalingsanmerkninger, er over 20 år og har et minimum av fast inntekt, vil du i de fleste tilfeller få innvilget lånet i løpet av noen minutter fra du har sendt søknaden. Signering av låneavtalen kan gjøres med BankID, og da vil du ha pengene på konto samme dag, eller seneste neste arbeidsdag.

Høye renter og gebyrer

Folkia skal ha ros for at de er veldig flinke til å opplyse nøyaktig hva et lån vil koste. Deres lånekalkulator beregner ikke bare månedlige avdragsbeløp, men viser også hvor mye lånet totalt vil koste deg, hva den nominelle og effektive renten vil være, og hvor stor en del av summen som utgjør gebyrer. Når det er sagt, så er renten på mikrolån som det Folkia tilbyr, selvsagt svært høy. Hvis vi ser bort fra det aller minste lånet på 1.000kr.

Som betales tilbake senest 30 dager etter utbetaling, så ligger laveste nominelle rente på 53%. Låner du for eksempel 10.000kr. Med en løpetid på to måneder, vil den effektive renten på lånet bli 243%.

Det er en fast etableringskostnad på et lån hos Folkia, på 350kr., uansett om du låner 1.000kr. Eller det maksimale beløpet på 20.000kr. I tillegg påløper det et månedlig termingebyr (eller fakturagebyr som Folkia helt korrekt kaller det), som varierer ut fra løpetiden på lånet. Velger du den lengst mulige løpetiden på 12 måneder, vil termingebyret være på beskjedne 15kr. Betaler du derimot lånet tilbake på en eller to måneder, er termingebyret på 45kr.